www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2016 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You




Go Back   TDIClub Forums > TDI Model Specific Discussions Areas > VW MKVI-A6 Golf family including Jetta SportWagen (~ 2010-2014)

VW MKVI-A6 Golf family including Jetta SportWagen (~ 2010-2014) Discussions area for A6/MkVI (2010-2014) Golf and Golf Wagons (Jetta Sportwagon in the USA).

Reply
 
Thread Tools
Old August 6th, 2011, 21:57   #1
Robpol86
Member
 
Robpol86's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: San Francisco, CA
TDI(s): 2010 JSW
Default Video In Motion for US RNS-510

Edit: This will probably only work on units running firmware version 1040.
Edit2: Not sure what's going on in that forum, first they delete my post confirming it worked, now they killed the entire thread. I mirrored them on my website. Let me know if there are any problems and I'll take down the link.


Obligatory warning: Obviously playing DVDs while driving is dangerous and in the US you'll probably get pulled over for it if a cop sees it depending on your state. I'm only using this for my passengers on long road trips.

I finally got VIM working on my factory RNS-510. I found out how to enable it from here: http://vwnavi.com/showthread.php/142...e-unlock/page6

You don't need VCDS or that $700 reprogramming device, just a CD burner. Download the 156 KB ISOs from this post (78 KB zip file):
http://www.robpol86.com/index.php/Fi...IM_Berto89.zip

MD5s:
0acc8989a2cf0ab2e4de75b7c71bcebc *RECODE_Berto89.iso
5eca311f5de010132bbb47d29f2a0ad7 *VIM_Berto89.iso

You only need RECODE if you want to revert changes. To enable VIM burn VIM_Berto89.iso to a CD-R.
These are the steps I took, overall it took about 5 minutes:
  • Start the car.
  • Press and hold Eject, Day/Night, and Guide.
  • While holding, insert burned CD-R. The head unit should reboot. When it reboots let go of the buttons.
  • It will say stuff like "failed to start, insert cd" just ignore it. It will reboot again a few times.
  • When it prompts you OK/Cancel on a white screen, hit OK.
  • It will reboot a few more times.
  • When it shows a green rectangle saying "Success", eject the cd w/ the eject button. The head unit should auto-reboot when you remove the CD.

Once I did that, I can insert a DVD while driving and it will start playing like normal, you don't have to press buttons on your steering wheel or anything.
Now I can't wait for my next road trip with my friends/family!

Last edited by Robpol86; August 9th, 2011 at 20:42. Reason: formatting, added note about firmware version; original link is down, mirrored
Robpol86 is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2011, 05:00   #2
ksing44
Veteran Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Southeast PA
Default Thank you

I may give this a try, although I am concerned about getting an RNS510 brick. Thank you for information and the link to the other forum discussion and and files.

I don't really need the DVD working while driving, but it always bugs me that things are out of my own control in the car or anywhere for that mater. I know not to watch a movie while I'm driving, but I can imagine wanting to let my passenger see something, especially if I have a very young passenger that could use some entertainment during a long trip.

I wonder if burning the CD on a Mac will still create a usable CD for the VW. Do you think I have to use a PC, or will a CD from a Mac be fine?

Thanks again!!!
__________________
2010 Golf TDI - (BGM), 4-Dr, 6-M, Sunroof, Xenon, Dynaudio, Nav (RNS-510), Euro light switch, 9W7 BT, R Tinted LED Tail Lights, Monte Carlo 17" x 7.5" ET47 Wheels, 235/45/17 Tires, P3Cars Digital Interface, Sonniboy sunshades, CP3 HPFP: 11/8/2016 @139,848 miles, The Fix: 9/27/17 @153,289 miles

Flickr slideshow
ksing44 is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2011, 10:48   #3
Robpol86
Member
 
Robpol86's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: San Francisco, CA
TDI(s): 2010 JSW
Default

I think if you use a program that burns ISO files to CDs it will work fine from a Mac.

Supposedly it's "impossible" to brick the RNS-510 with these files since all they do is modify the speed threshold from 5mph to 255mph or something. I was still pretty nervous during the procedure thought but I'm glad everything worked fine in the end.
Robpol86 is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2011, 11:49   #4
ksing44
Veteran Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Southeast PA
Default

Quote:
Originally Posted by Robpol86 View Post
I think if you use a program that burns ISO files to CDs it will work fine from a Mac.
You seem to know much more about burning than I do. I don't even know what an ISO file is. I'm thinking I will just do this on a PC and not try with my Mac. I did download the files to my Mac. I get a .iso file that opens to a disc image with a number of files in the drive. I'm hoping things will happen automatically if I just do the downloads again on a friend's PC and then burn the CD from there.

Are there any special instructions for the download and the burning?

Is it all simple drag and drop on a PC, or do I need to do something special?

I may also do some Google searching to figure this out with my Mac or ask a friend who is a whiz, but I am looking for something so easy a caveman could do it. I figured the PC might be the better way to go.

Quote:
Originally Posted by Robpol86 View Post
Supposedly it's "impossible" to brick the RNS-510 with these files since all they do is modify the speed threshold from 5mph to 255mph or something. I was still pretty nervous during the procedure thought but I'm glad everything worked fine in the end.
I did see that comment on the other forum you provided. Those comments and your own experience are giving my the courage. Being able to play a DVD all the time seems like a nice feature to have, even if I don't use it much.
__________________
2010 Golf TDI - (BGM), 4-Dr, 6-M, Sunroof, Xenon, Dynaudio, Nav (RNS-510), Euro light switch, 9W7 BT, R Tinted LED Tail Lights, Monte Carlo 17" x 7.5" ET47 Wheels, 235/45/17 Tires, P3Cars Digital Interface, Sonniboy sunshades, CP3 HPFP: 11/8/2016 @139,848 miles, The Fix: 9/27/17 @153,289 miles

Flickr slideshow
ksing44 is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2011, 11:54   #5
Robpol86
Member
 
Robpol86's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: San Francisco, CA
TDI(s): 2010 JSW
Default

Yea, the same is for me. I don't take road trips very often so I won't be taking advantage of the new feature for some time.


I'm not familiar with Macs so I can't help with that, but if you're on a PC you can install the program ImgBurn (free) and open the ISO file using it. That program will burn the file to a CD-R. An ISO file is just a copy (a mirror image) of a CD. Dragging and dropping won't work.
Robpol86 is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2011, 12:12   #6
Rutch
Veteran Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Seneca Falls, NY
TDI(s): 2011 JSW TDI
Default

Here's how to burn an iso to CDR on a Mac, it's pretty easy http://hints.macworld.com/article.ph...60619181010389
Rutch is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2011, 12:57   #7
ToeBall
Veteran Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Houston, TX
Default

I installed the Kuffatec adapter in my dad's Golf for him. http://kufatec.com/index.php?main_pa...roducts_id=382 Seems to work fine and no software tweaks needed so no risk of bricking. No point in toasting a $2000 head unit over a $200 adapter.
__________________


2010 VW JSW TDI "Barley", 6-speed manual, Blue Graphite - 255/40's on 18x8's, Sigma6, B&M Shifter, Malone Stage 2, Koni coilovers w/H&R springs, 28mm front/27mm rear swaybars, GTD Grill, 900W stereo, PDE downpipe, Banks exhaust, APR intake, Votex kit.
ToeBall is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2011, 17:53   #8
sportwagen rick
Veteran Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: CA
Default

I've done this and it works fine. No need to spend $200+.

I've heard the kufatec module can cause problems with gps as it accomplishes the hack by interrupting the vehicle speed signal on the can bus. But sounds like your dad hasn't had any trouble, Toeball.
__________________
CW|6MT|Pano|NAV|9W7|18" Silver Goals|Koni Coilovers|H&R spacers 10/12mm|OEM Xenons|OEM Fogs|Golf R Steering wheel|Golfball Shift Knob|Sport Pedals|GTI Grille|OEM Homelink Visor|OEM Aspherical Mirrors|Seat Drawers|Dash Cubby|Euro Cup Holder|Dieselgeek Sigma 6|BSH rear sway bar|Color-matched markers/reflectors|JL Audio Stealthbox
sportwagen rick is offline   Reply With Quote
Old August 8th, 2011, 04:04   #9
ksing44
Veteran Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Southeast PA
Default

Quote:
Originally Posted by Robpol86 View Post
I'm not familiar with Macs so I can't help with that, but if you're on a PC you can install the program ImgBurn (free) and open the ISO file using it. That program will burn the file to a CD-R. An ISO file is just a copy (a mirror image) of a CD. Dragging and dropping won't work.
Quote:
Originally Posted by Rutch View Post
Here's how to burn an iso to CDR on a Mac, it's pretty easy http://hints.macworld.com/article.ph...60619181010389
Thank you both for the tips. I'm sure I can get this done with the information you provided. I'll report back after I get the time and the nerve to do it to my RNS-510.
__________________
2010 Golf TDI - (BGM), 4-Dr, 6-M, Sunroof, Xenon, Dynaudio, Nav (RNS-510), Euro light switch, 9W7 BT, R Tinted LED Tail Lights, Monte Carlo 17" x 7.5" ET47 Wheels, 235/45/17 Tires, P3Cars Digital Interface, Sonniboy sunshades, CP3 HPFP: 11/8/2016 @139,848 miles, The Fix: 9/27/17 @153,289 miles

Flickr slideshow
ksing44 is offline   Reply With Quote
Old August 8th, 2011, 06:59   #10
ksing44
Veteran Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Southeast PA
Default

I made the disc on a PC with ImgBurn!!!

My split personality
Now, do I have the courage to stick the thing in my RNS-510?

Or, I'm at work, can I even wait until lunch to give it a try?


Secret menu question
One other thing, I'm also still confused about the "secret menu" thing. If I press and hold setup now, is there nothing? Then after the install, do I press and hold and get something new? I saw the youtube video. It sounds like this update adds the functionality that could have also been enabled with VCDS.
__________________
2010 Golf TDI - (BGM), 4-Dr, 6-M, Sunroof, Xenon, Dynaudio, Nav (RNS-510), Euro light switch, 9W7 BT, R Tinted LED Tail Lights, Monte Carlo 17" x 7.5" ET47 Wheels, 235/45/17 Tires, P3Cars Digital Interface, Sonniboy sunshades, CP3 HPFP: 11/8/2016 @139,848 miles, The Fix: 9/27/17 @153,289 miles

Flickr slideshow
ksing44 is offline   Reply With Quote
Old August 8th, 2011, 14:36   #11
nhdoc
Veteran Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Nashua, NH
Default

I was never able to get this to complete the process...on mine after it rebooted the radio came back on and the display would say "CD/DVD ERROR" and never loaded the file...maybe I have an incompatible CD burner.
nhdoc is offline   Reply With Quote
Old August 8th, 2011, 14:41   #12
ksing44
Veteran Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Southeast PA
Default Update loaded, but no change for VIM with DVD

I ran the update disc (burned with VIM_Berto89.iso 156 kb file). I saw all the screens indicating the update was progressing and everything seemed to go perfectly. However, when I drove off playing the DVD the screen went blank just like it did in the past.

Too bad. I wonder why it didn't do the trick for me.

I tried lots of things to see if anything changed at all. I think it may have changed the warning I was getting in the past about entering navigation destination information when on the move. I didn't get the message when I tried and I think I always did in the past. I can also get to a "secret" setup window by holding the setup button. I get a list including AM, FM, SAT, and IBOC. I don't know if I ever had that secret window in the past. I never got to a third window, which was reported in a different post.

Information about my RNS from VCDS scan
Address 37: Navigation (J0506) Labels: 1T0-035-680.clb
Part No SW: 3C0 035 684 C HW: 3C0 035 684 C
Component: RNS-MID H06 1000
Revision: AB001001 Serial number: VWZ6Z7K4056059
Coding: 04070000010000A600
Shop #: WSC 01357 011 00200
ASAM Dataset: ------------------------- ------
VCID: 234F9F209BA7
__________________
2010 Golf TDI - (BGM), 4-Dr, 6-M, Sunroof, Xenon, Dynaudio, Nav (RNS-510), Euro light switch, 9W7 BT, R Tinted LED Tail Lights, Monte Carlo 17" x 7.5" ET47 Wheels, 235/45/17 Tires, P3Cars Digital Interface, Sonniboy sunshades, CP3 HPFP: 11/8/2016 @139,848 miles, The Fix: 9/27/17 @153,289 miles

Flickr slideshow

Last edited by ksing44; August 8th, 2011 at 15:12.
ksing44 is offline   Reply With Quote
Old August 8th, 2011, 15:03   #13
sportwagen rick
Veteran Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: CA
Default

Did you get the success message? Have you tried resetting the unit?
__________________
CW|6MT|Pano|NAV|9W7|18" Silver Goals|Koni Coilovers|H&R spacers 10/12mm|OEM Xenons|OEM Fogs|Golf R Steering wheel|Golfball Shift Knob|Sport Pedals|GTI Grille|OEM Homelink Visor|OEM Aspherical Mirrors|Seat Drawers|Dash Cubby|Euro Cup Holder|Dieselgeek Sigma 6|BSH rear sway bar|Color-matched markers/reflectors|JL Audio Stealthbox
sportwagen rick is offline   Reply With Quote
Old August 8th, 2011, 15:32   #14
ksing44
Veteran Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Southeast PA
Default

Quote:
Originally Posted by sportwagen rick View Post
Did you get the success message? Have you tried resetting the unit?
I did get a success message, but I did not manually reset. The unit restarted itself when the CD was removed, so I figured that was the reset.

Update
I did a reset and there was no change. I do not have VIM.


Funny, it seems to be working for the US 2010 Sportwagens, but I saw it did not work for a US 2011 GTI and it did not work for my US 2010 Golf TDI.
__________________
2010 Golf TDI - (BGM), 4-Dr, 6-M, Sunroof, Xenon, Dynaudio, Nav (RNS-510), Euro light switch, 9W7 BT, R Tinted LED Tail Lights, Monte Carlo 17" x 7.5" ET47 Wheels, 235/45/17 Tires, P3Cars Digital Interface, Sonniboy sunshades, CP3 HPFP: 11/8/2016 @139,848 miles, The Fix: 9/27/17 @153,289 miles

Flickr slideshow

Last edited by ksing44; August 8th, 2011 at 15:46.
ksing44 is offline   Reply With Quote
Old August 8th, 2011, 15:45   #15
Robpol86
Member
 
Robpol86's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: San Francisco, CA
TDI(s): 2010 JSW
Default

Quote:
Originally Posted by nhdoc View Post
I was never able to get this to complete the process...on mine after it rebooted the radio came back on and the display would say "CD/DVD ERROR" and never loaded the file...maybe I have an incompatible CD burner.
Mine did this the first time, when I just inserted the CD without pressing the three buttons. I took the CD out, held the three buttons, inserted the CD quickly while holding, and kept holding until it rebooted (after which I let go).


Quote:
Originally Posted by ksing44 View Post
I did get a success message, but I did not manually reset. The unit restarted itself when the CD was removed, so I figured that was the reset.
Did you press OK on the white screen or did you just wait until it automatically rebooted? I saw a video on youtube showing the person not pressing OK, and it didn't work for them either. I did tap on OK and in the end it worked for me.

I know somewhere in the secret menu it shows you advanced information. My unit is revision C (the last character of Delivery part number) with firmware version 1040:
Robpol86 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
playing video from anything BUT a DVD on RNS-510 tvmaster VW MKVI-A6 Golf family including Jetta SportWagen (~ 2010-2014) 11 September 19th, 2014 07:12
Swap rns-315 for rns-510 madrukus VW MKVI-A6 Jetta Sedan (~ 2011+) 5 July 24th, 2014 07:33
DVD playback in motion RNS-510 tvmaster VW MKVI-A6 Golf family including Jetta SportWagen (~ 2010-2014) 27 September 17th, 2010 21:41
Best way to upgrade RCD-510 to RNS-510? herbert68 VW MKVI-A6 Golf family including Jetta SportWagen (~ 2010-2014) 10 June 29th, 2010 07:11
RCD-510 or RNS-510 Speed Dependant Volume Control sportriderseattle VW MKVI-A6 Golf family including Jetta SportWagen (~ 2010-2014) 10 June 18th, 2010 23:33


All times are GMT -7. The time now is 06:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2017
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
1996 - 2017, All Rights Reserved
Page generated in 0.18453 seconds with 10 queries
[Output: 140.91 Kb. compressed to 118.93 Kb. by saving 21.98 Kb. (15.60%)]