which of these fault codes is putting my 1Z into limp mode?

tbones

Veteran Member
Joined
Dec 22, 2005
Location
Annapolis, Maryland
TDI
1996 Passat wagon tdi, 1991 Corrado TDI (sold)1983 Vanagon 7pass.GL 1.6td 1982 Westy;THE PHOENIX 1.6na(NOW JX/5speed) my partner's 2014 Jetta Sportwagon 6spd manual AND MY NEW TOY/PROJECT... Sunny, a bright yellow 87 syncro Westy with 1Z TDI motor
Hi gang

I FINALLY got my RossTech license to work, thanks to Peter at RossTech and my IT savvy friend (Thanks Clay!) and now was able to read m fault codes on SUNNY, my 87 1Z powered Westy Syncro

Here's what I got:
01050 Glow Plug monitoring 35-10 intermittent
00626 Glow plug light31-1-0 open or short to ground
00575 Intake Manifold Pressure-17-10 control difference-intermittent
0625 Vehicle Speed signal 27-00-implausible signal
00519intake manifold pressure sensor (G71)

Which ones of these should I concentrate on? Any ideas welcome!

BTW, I have no speed sensor , and no glow plug light.

thanks in advance!
Steve
 

Abacus

That helpful B4 guy
Joined
Nov 10, 2007
Location
Relocated from Maine to Prescott, AZ
TDI
Only the B4V left
It's the 575 and 519 that are causing the limp mode. I've had to work through a number of the 575's over the last decade. You can run without the VSS and not have an issue, I did it for awhile when trying to diagnose an electrical issue. The glow plugs are not monitored and won't cause it. I can't tell you how many I've seen up here that don't have working glow plugs, and in Maine that can cause some problems for 7 months of the year.
 

tbones

Veteran Member
Joined
Dec 22, 2005
Location
Annapolis, Maryland
TDI
1996 Passat wagon tdi, 1991 Corrado TDI (sold)1983 Vanagon 7pass.GL 1.6td 1982 Westy;THE PHOENIX 1.6na(NOW JX/5speed) my partner's 2014 Jetta Sportwagon 6spd manual AND MY NEW TOY/PROJECT... Sunny, a bright yellow 87 syncro Westy with 1Z TDI motor
Thsnks abacus,
Do you know what this G71 does?

regards steve
 

Abacus

That helpful B4 guy
Joined
Nov 10, 2007
Location
Relocated from Maine to Prescott, AZ
TDI
Only the B4V left
Yes, it’s the map sensor inside the ECU. There is a small hose going to it, I’ll bet it’s split. Replacing it may cure both of your codes. It’s a common problem on these.

 
Last edited:

tbones

Veteran Member
Joined
Dec 22, 2005
Location
Annapolis, Maryland
TDI
1996 Passat wagon tdi, 1991 Corrado TDI (sold)1983 Vanagon 7pass.GL 1.6td 1982 Westy;THE PHOENIX 1.6na(NOW JX/5speed) my partner's 2014 Jetta Sportwagon 6spd manual AND MY NEW TOY/PROJECT... Sunny, a bright yellow 87 syncro Westy with 1Z TDI motor
Hi Abacus,

thanks... I checked, and it was fine. While I was there, I DID replace it, sicne I have some nice silicon tubing remnants lying around from a previous B4 hose replacement project I did.
 
Top