Hesitations on 2015 tdi

Turbolaggggg

New member
Joined
Feb 17, 2023
Location
Ontario
TDI
2015 Jetta Highline
Hello I am new to the Tdi platform and am experiencing a hesitation occasionally.
It usually only occurs when cold in the first 5 minutes of running. It is a momentary loss of power just for a second then right back. I have no engine codes.
Any insight would be appreciated. Thanks
 
Joined
Jan 17, 2021
Location
South Jersey and Ocean City MD
TDI
2013 Jetta TDI Premium Blue, 2011 Jetta Sportwagen SE Silver
Do you run city or stop and go traffic? I have had that and even going into limp mode too, I run the TDI very hard at high RPMs. In my experience, you get soot in a line and it causes that hesitation.

In my situation, this was the beginning of me needing a DPF, with no CEL light on, no codes. But then suddenly it went into limp mode. I fixed that by running it very hard. No more limp mode, and my lines are clear.

May be the issue, but there is the possibility its something else too, When you run it hard, you also do expose the whole engine to its weakest link to fail, therefore that will have to be fixed to. My thought was if that part is going to go, have it go now and Ill deal with it now.
 

Turbolaggggg

New member
Joined
Feb 17, 2023
Location
Ontario
TDI
2015 Jetta Highline
I have replaced crank position sensor and it made an improvement. Now instead of every time it starts having hesitations it’s one every 5. Most of my driving is out in the country so not a lot of stop and go.
The car is deleted don’t know if that would effect anything
 

super1

Veteran Member
Joined
Apr 19, 2010
Location
NY
TDI
none
I have replaced crank position sensor and it made an improvement. Now instead of every time it starts having hesitations it’s one every 5. Most of my driving is out in the country so not a lot of stop and go.
The car is deleted don’t know if that would effect anything
Was crank sensor OEM ?
 

pedroYUL

Veteran Member
Joined
Sep 8, 2011
Location
MI, USA
TDI
2015 Passat CVCA; 2015 GSW CRUA; 2012 wagon CJAA; 2004 wagon BEW
Try running the lift/transfer pump with the engine ON. That should prime the whole system real good
 
Top