www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2014 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You



Go Back   TDIClub Forums > TDI Model Specific Discussions Areas > VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD)

VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) This is a general discussion about A4/MkIV Jetta (99.5-~2005), Golf(99.5-2006), and New Beetle(98-2006). Both VE and PD engines are covered here.

Reply
 
Thread Tools
Old February 1st, 2012, 11:13   #1
tdiguy228
Newbie
 
Join Date: Apr 2005
Location: Connecticut, USA
Fuel Economy: 40
Default Ran ok...stopped..no start

My TDI 99.5 ran fine with occasional power loss (felt like no turbo) which came and went away. I drove car home one day and following morning no start. What's been done: Relay's 109 & 53 (645) ...What I've observed and measured: About 5 seconds after the ignition is turned on, the voltage at the glow plugs drops from 12 volts to 0 and the voltage at the shut off solenoid goes from 12 volts to 9 (which is not enough to hold the solenoid plunger), and at the same time you can hear a humming noise coming from the injection pump turn into an internal switch noise (not the shut-off sol). This happens consistently. The fault codes set are 16764- Glow plug/ heater and 17946-Fuel shut off Solenoid. All the readings make sense, but why is it all shutting down?? HELP
tdiguy228 is offline   Reply With Quote
Old February 1st, 2012, 12:00   #2
KLXD
Veteran Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Lompoc, CA
Default

The power to the cutoff solenoid should go to zero after a few seconds. It will pick up again if you start cranking the engine.

The QA in the pump will go to a high setting when you turn the key then drop down making two distinct clicks. I never noticed it humming between these two but it may be normal.

The plug behavior seems normal.

Try cracking an injector line loose and see if you get fuel while cranking.
__________________
Saying no to gas for 25 years:

Current: 02 Jetta, Auto; 98 Jetta, 5 Spd; 98 Dodge, 5 Spd, SB, 4x4; 84 Grand Wagoneer with Nissan SD33T, NV4500, Dana 300, Reverse Cut Dana 44, Dana 60

The Black Sheep (Only gasser): 85 CJ, 4.2 w/4.0 Head and Mopar FI.

Past: 85 Mitsubishi PU, 4D55T; 81 Rabbit, 1.6; 80 Dasher, 1.5; 79 Rabbit, 1.5
KLXD is offline   Reply With Quote
Old February 2nd, 2012, 08:26   #3
MrSafety
Newbie at Heart
 
Join Date: Jun 2010
Location: California... Novato... 25 Mi. N. of S.F.
Fuel Economy: ~35 mpg "as was" when purchased TDI
Default

Quote:
Originally Posted by tdiguy228 View Post
My TDI 99.5 ran fine with occasional power loss (felt like no turbo) which came and went away.
I drove car home one day and following morning no start.
What's been done: Relay's 109 & 53 (645) ...
What I've observed and measured: About 5 seconds after the ignition is turned on,
the voltage at the glow plugs drops from 12 volts to 0 and
the voltage at the shut off solenoid goes from 12 volts to 9
(which is not enough to hold the solenoid plunger), and
at the same time you can hear a humming noise coming from the injection pump turn into an internal switch noise (not the shut-off sol).
This happens consistently.
The fault codes set are 16764- Glow plug/heater and 17946-Fuel shut off Solenoid.
All the readings make sense, but why is it all shutting down?? HELP
Quote:
Originally Posted by KLXD View Post
The power to the cutoff solenoid should go to zero after a few seconds.
It will pick up again if you start cranking the engine.
The QA in the pump will go to a high setting when you turn the key then drop down making two distinct clicks.
I never noticed it humming between these two but it may be normal.
The plug behavior seems normal.
Try cracking an injector line loose and see if you get fuel while cranking.
Crack only one of the injector nuts... and do this while another person cranks the engine over...
for this will allow you to judge whether the IP's output pressure is HIGH PRESSURE...
not just fuel gravity draining out... or low pressure from the 1st stage rotary-vane suction pump inside the IP!
You want to verify that the IP is putting out enough pressure to do the job of ignition!
Lots of Luck,
Sam Ross
__________________
Son's 2002 Jetta TDI 01M / My '81 Rabbit "Caddy" project / My '80 240D MB...
Other Projects
: Safe Intake Cleanout / IP-QA Craniotomy /
Working on way for DIYers to more fully FLUSH 01M trans as well as check/"top-off" the O1M Fluid Level.
Perform diesel purge without ingesting troublesome air !
MrSafety is offline   Reply With Quote
Old February 2nd, 2012, 08:43   #4
BuzzKen
 
Join Date: May 2011
Location: Aurora, Ontario
Default

Check grounds.
BuzzKen is offline   Reply With Quote
Old February 2nd, 2012, 09:14   #5
MrSafety
Newbie at Heart
 
Join Date: Jun 2010
Location: California... Novato... 25 Mi. N. of S.F.
Fuel Economy: ~35 mpg "as was" when purchased TDI
Default

Quote:
Originally Posted by BuzzKen View Post
Check grounds.
I wholeheartedly "ditto" the above!
Sam Ross
__________________
Son's 2002 Jetta TDI 01M / My '81 Rabbit "Caddy" project / My '80 240D MB...
Other Projects
: Safe Intake Cleanout / IP-QA Craniotomy /
Working on way for DIYers to more fully FLUSH 01M trans as well as check/"top-off" the O1M Fluid Level.
Perform diesel purge without ingesting troublesome air !
MrSafety is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ran into a ditch, ac stopped working snakeye VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 4 April 13th, 2012 20:49
Ran out of diesel, how can I start the car? njcristovao TDI 101 4 July 21st, 2008 14:17
Ran empty, now won't start. Help! slam Fuels & Lubricants 12 April 23rd, 2008 12:34
ran it out of fuel...wont start. ensanity VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 6 February 10th, 2007 23:10
Ran out of fuel, now no start - HELP! bitterberry VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 5 May 19th, 2005 08:23


All times are GMT -7. The time now is 02:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2014
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
1996 - 2013, All Rights Reserved
Page generated in 0.11334 seconds with 10 queries
[Output: 70.80 Kb. compressed to 62.91 Kb. by saving 7.88 Kb. (11.13%)]