www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2014 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You



Go Back   TDIClub Forums > VW TDI Discussion Areas > TDI 101

TDI 101 Got a simple/basic TDI question? Are you a newbie (new to the forums). Feel free to post your question here.

Reply
 
Thread Tools
Old February 22nd, 2010, 17:59   #1
spike00011
Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Location: PEI, Canada
Default Wipers won't turn off!!!

I have a 2002 vw TDI and I got in it this morning turned the wipers on to clean the windshield and now they won't turn off? If i time shutting the car off when the wipers are in the down position then restart the car they will remain off but if i turn them on again they remain on. My intermittent wipers work fine, as does the low speed, high speed, squirting function and single wipe, but once any of these are activated the wipers remain on when the switch is in the off position and run at the low speed. My guess was a relay could have a problem. Any suggestions. I tried to read through the forums but couldn't find an answer. Also, are there a few different relays? I seen a few things on #377, 192, 387, 389 but nothing that would elaborate.
spike00011 is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 18:46   #2
Windex
Veteran Member
 
Windex's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Cambridge
Fuel Economy: It's what it's all about!
Default

wiper motor

There is a brass contact ring internal to the motor that can get gummed up with brass filings. there is a gap in the ring where the wipers park. When the filings fill the gap partially, the inertial of the motor and arms will carry the motor over to another revolution, and again, and again etc.

You can either take the motor apart and clean the contact ring gap or replace the motor.
__________________

Proudly installing things where they're not supposed to go since 1996!
Windex is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 19:14   #3
spike00011
Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Location: PEI, Canada
Default

It doesn't really explain why it keeps going on the slow speed especially when i turn on the intermittent then go back to off. When i do this the wipers pick up speed to the setting above intermittent. I'll give this a try tomorrow evening and see where i end up although to me it seems like the circuit is remaining open. Thanks
spike00011 is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 21:31   #4
Havokk
Veteran Member
 
Havokk's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Rhode Island
TDI(s): 1998 Jetta
Fuel Economy: 46-54, better if i were to clean the garbage out of my passanger seat, must be 60lbs of garbage there. who the hell has time for that crap?
Default

Try pushing forward on the wiper control stalk. Sometimes the switch gets a little sensitive and continues to make contact on the low setting even on the off setting. Just push it forward softly and it should stop if that is the problem. If that doesnt work then think about what windex posted.
Havokk is offline   Reply With Quote
Old November 6th, 2010, 14:51   #5
spike00011
Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Location: PEI, Canada
Default

So I finally got the wiper motor out and tried to clean it. Only place i could really access was the magnetic area of the motor. there was not much to clean in there. So i put everything back together and my wipers worked. They started to stop again, but due to personal error the wipers stopped part way up the windshield. I didn't like this so 2 days later i decided to fix the wipers and move them back down. I did this and now the wipers won't shut off again. So i took the motor out again and cleaned it, put it all back together and it worked... for 1 day. I think i'm going to try a relay next.....
spike00011 is offline   Reply With Quote
Old November 6th, 2010, 16:42   #6
P2B
Veteran Member
 
P2B's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Toronto, Canada
Default

BTDT

I searched here, found out failure of the park function in the wiper motor causes this, replaced the motor and thought it was fixed - but next time my wife drove the car the wipers wouldn't shut off

In my case it was the switch on the column. I took the switch apart, cleaned out the dirty old grease, polished the contacts with steel wool, re-greased and reassembled - problem solved That was a year ago, still working fine (touch wood).

I gave the turn signal switch the same treatment while I was there, which solved an occasional problem with them ticking after use.

Simon
__________________
Jettas for 29 years, TDIs for 13.
2003 Silver Jetta TDI GLS 220K PP520 RC3 6-Speed ERF
2003 Silver Jetta TDI Wagon 180K PP520 RC2
2000 Canyon Red Jetta TDI GLS 300K
P2B is offline   Reply With Quote
Old February 25th, 2014, 23:05   #7
Rhh
Newbie
 
Join Date: Feb 2014
Location: Vancouver
TDI(s): 02 Jetta
Default

Did u ever determine what the problem was??

I'm suffering the same

All positions on the wiper stalk work fine except "off" - the wipers stay on at normal speed. I have noticed that on "intermittent" the wipers go to the bottom and then stop 3" up - waiting for the next cycle to begin.
Rhh is offline   Reply With Quote
Old February 26th, 2014, 07:34   #8
jasonTDI
 
jasonTDI's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Location: Madison, WI
Fuel Economy: 13.7 c, 12-18 towing hwy
Default

This is a hit or miss issues. But be warned when the motor has issues and even if the car is off it can drain the battery dead. Seen it many times. Disassembly and cleaning if the parts can sometimes short term cure it but honestly replacement of the stalk and motor are the best solution unless you have a lot of free time you want to burn.
__________________
Jason, Service work available. www.jasonTDR.com
Give a hand,www.akitas.org
jasonTDI is offline   Reply With Quote
Old February 26th, 2014, 13:38   #9
skatanic
Veteran Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Hamilton, ON
Default

I had this problem about a month ago and used this thread to diagnose.

My problem ended up being the relay. I pulled the relay out and it looked fine, so I went to the motor. Checked it out and it was fine as well.

ended up replacing the relay and fixed it. Relay is easy and cheap (used) so I'd start with that. After removing it again and really checking it out I could see a burnt spot on it.

My symptoms:

high low intermittant wipers worked normally.

when set to off it would go about 8 or 9 times and stop at a random spot on the windshield. If I switch it on and off the same thing would happen.
__________________
2000 Golf - 450,000km - ventectomy - Defender Tech skidplate - SMOG 205 Nozzles

1995 Passat TD - 320,000km
skatanic is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 19:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2014
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
1996 - 2013, All Rights Reserved
Page generated in 0.16744 seconds with 9 queries
[Output: 87.44 Kb. compressed to 74.41 Kb. by saving 13.04 Kb. (14.91%)]