www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2016 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You




Go Back   TDIClub Forums > Meetings/ GTG/ Regional Discussions > Ontario

Ontario Local discussions for those in the Ontario, Canada area.

Reply
 
Thread Tools
Old September 17th, 2017, 10:58   #1
2.2TDI
Veteran Member
 
Join Date: May 2011
Location: Canada
TDI(s): none
Default OT: help with some civic issues

Hi everyone, once again I need some help with my civic and I always found this forum the most helpful.

This may seem a little stupid of me, but yesterday after I work I decided to give my engine a wash... Car is a 2005 civic si 2 door coupe. I used grim remover and then a pressure washer, but I made sure to keep the hose as far away so it wouldn't be spraying with excessive pressure around hoses, connectors and sensors. Once done I proceeded to drying with a pneumatic air vac under high pressure also. After I cleaned the exterior and dried parts of the car with the same air vac, as well as some of the interior. I have done the exterior and interior of the car before with the air vac and never had any issues, but yesterday was the first time i washed the engine. Needless to say, my airbag light is now on, but it's not always on, as it will go off at random times and come back on, but there isn't a specific pattern of when it goes on and off. The abs and parking brake light on the other hand seem to only go on once I start moving, and then anytime I go below 30kph-20kph the lights will go off and stay off until I start moving. I also had my radio turn off 10-20 seconds later after I start my car, and then it wouldn't turn back on, or it would turn back on and then shut off again. The last time I drove my car the radio didn't go off at all though. So far i've checked almost all the sensors in the engine bay and there wasn't any water in any of the connectors, I also checked the fuses and they're all good. Today my DRL light also started coming on intermittently and going off. So where do I start looking from here?

PS: Yes it probably wasn't the greatest idea to power wash and air dry a 12 year old civic engine bay but please try to refrain from telling me you shouldn't have... and you are... etc
2.2TDI is offline   Reply With Quote
Old September 17th, 2017, 15:31   #2
imo000
Veteran Member
 
imo000's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Cambridge
Default

Have you had the airbag recall done on the car yet? There is also a simple way to reset the light too. Look it up on Youtube. Had a project car (03 Civic that I had to resent the airbag light)
imo000 is offline   Reply With Quote
Old September 17th, 2017, 19:42   #3
2.2TDI
Veteran Member
 
Join Date: May 2011
Location: Canada
TDI(s): none
Default

Quote:
Originally Posted by imo000 View Post
Have you had the airbag recall done on the car yet? There is also a simple way to reset the light too. Look it up on Youtube. Had a project car (03 Civic that I had to resent the airbag light)
Yes airbag recall was done long ago and I did try the reset method but the thing is the airbag light goes on and then off at random times. I also noticed my radio goes off when I start driving, but then when I turn my fan on for heat or ac, and the actual rad fan kicks in, the radio turns on . I work at a honda dealership so when I go to work this week I'll hook up our HDS tool to see what codes might be stored but I wanted to see if I can resolve this outside of work
2.2TDI is offline   Reply With Quote
Old September 18th, 2017, 06:50   #4
Windex
Veteran Member
 
Windex's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Cambridge
Fuel Economy: ʎɯouoɔƎ lǝnℲ
Default

Most common issue for Airbag lamps on Hondas is the switch in the driver's seat belt buckle.

There is a standalone connector under the dash which will flash codes with a simple jumper (paperclip bent the right way works fine).

https://www.google.ca/search?q=2005+...hrome&ie=UTF-8
__________________

Proudly installing things where they're not supposed to go since 1996!
Windex is offline   Reply With Quote
Old September 18th, 2017, 19:28   #5
2.2TDI
Veteran Member
 
Join Date: May 2011
Location: Canada
TDI(s): none
Default

So something interesting happened today. I. Decided to drive a little bit with the abs fuses unplugged. After replugging them, the abs light was still on, but when signalling, the abs light would flash on and off. The abs would flash off when the signal would flash on and vice versa, and at one point the abs light just went out and didn't come back on. After I left school tonight, the abs light reappeared, but the same story with the signalling was happening. Also, when I put my wipers on the highest setting, the lights would turn off and stay off, same thing if I put my high beam on, the abs light would turn off...

Also, my radio doesn't turn off anymore after I start driving, the last 100km the radio has stayed on
2.2TDI is offline   Reply With Quote
Old September 19th, 2017, 04:04   #6
imo000
Veteran Member
 
imo000's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Cambridge
Default

Check and clean all the ground contacts in the engine bay.
If this car has a body control module, check then ground wire near it too. Could also the module be failing and causing all this.
Has this car been in a flood?
imo000 is offline   Reply With Quote
Old September 19th, 2017, 17:56   #7
2.2TDI
Veteran Member
 
Join Date: May 2011
Location: Canada
TDI(s): none
Default

Quote:
Originally Posted by imo000 View Post
Check and clean all the ground contacts in the engine bay.
If this car has a body control module, check then ground wire near it too. Could also the module be failing and causing all this.
Has this car been in a flood?
no floods that I know off, at least not since I have owned the car. Just a quick engine wash last week like I mentioned in my first post.

The dtc came back as abs low voltage. The tech told me to air dry and heat dry so I air dried the abs connector some more at work, i then blow dried the connector and pins with low heat and the only result I got was the abs and parking brake light flashing, only to become solid after 20 seconds of driving and stay solid (on). Tech says if drying doesn't work I need a new abs module, but if I replace the module, would that also make the radio stay on and the srs light turn off? Clearly the abs and radio have to be on the same circuit if the radio turns back on and abs light goes off when I turn the ac on, but i don't know about the srs light
2.2TDI is offline   Reply With Quote
Old September 19th, 2017, 18:28   #8
Uberhare
Veteran Member
 
Uberhare's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Ontario, Canada
Fuel Economy: Depends on what I'm towing!
Default

Sell it and buy a TDI. Problem solved.
__________________
2005 Passat BHW Variant w/01E 6 gang
"Pilots - looking down on the world since 1903!"
Uberhare is offline   Reply With Quote
Old September 19th, 2017, 18:47   #9
2.2TDI
Veteran Member
 
Join Date: May 2011
Location: Canada
TDI(s): none
Default

Quote:
Originally Posted by Uberhare View Post
Sell it and buy a TDI. Problem solved.
Id love a tdi, but I had too many headaches with mine, and most were not self induced like this scenerio, so I'll pass for now

On the subject of the civic I found some info on a different forum about someone who has a similar issue and mentioned it was an alternator/over voltage issues. I monitored my voltage with my Bluetooth obd and it's around 16.8 when driving, and when coming to stop its around the normal value of 14. When I turn on the ac, wipers, hazards, high beams, etc I get the abs light to turn off and the airbag light aswell sometimes, which makes complete sense since more load will drop the voltage. So I guess I need a new alternator?
2.2TDI is offline   Reply With Quote
Old September 20th, 2017, 04:33   #10
imo000
Veteran Member
 
imo000's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Cambridge
Default

That's too high.
imo000 is offline   Reply With Quote
Old September 20th, 2017, 13:37   #11
2.2TDI
Veteran Member
 
Join Date: May 2011
Location: Canada
TDI(s): none
Default

Indeed it was the alternator. Replaced it today and everything is back to normal. I probably should have covered the alternator when washing the engine bay, although this is the first time for me after washing an engine where the alternator was affected afterwards... probably since it's the original one with 210,000 km on it
2.2TDI is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OT: 2005 civic vibration issues 2.2TDI Ontario 18 December 14th, 2016 12:58
OT:Question Immo2 / Immo3 (OT voulant dire On Topic) makita Quebec 14 June 4th, 2015 07:28
OT - FS 2006 Honda Civic Coupe sportsguy Atlantic Canada 9 February 28th, 2007 02:24
Civic Diesel tobydtoby Non VW Group Diesels 6 March 17th, 2005 09:33


All times are GMT -7. The time now is 18:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2017
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
© 1996 - 2017, All Rights Reserved
Page generated in 0.14617 seconds with 13 queries
[Output: 102.38 Kb. compressed to 86.92 Kb. by saving 15.45 Kb. (15.09%)]