www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2016 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You

Order your TDIClub merchandise and help support TDIClub


Go Back   TDIClub Forums > TDI Model Specific Discussions Areas > VW Passat Family (NMS and B7) TDIs (2012+)

VW Passat Family (NMS and B7) TDIs (2012+) Discussion area for the 2012+ Passat TDI (North American and rest of world versions versions). The North American model was previously codenamed NMS (New Midsize Sedan) and the version the rest of the world gets is sometimes referred to as B7.

Reply
 
Thread Tools
Old March 30th, 2019, 20:36   #1
dallmke
Newbie
 
Join Date: Mar 2019
Location: Champaign, IL
Default HVAC - Fan blows no air after 40 min running

I have seen this problem on this forum and others with no resolution. Our 2015 Passat TDI SEL has had this problem for over a year and I think VW finally has solved the issue. Short specs of issue. Climatron never shows a trouble code. HVAC works on start up but after 40 minutes or so the fan continues to run but no air through any of the vents. No foam through vents and no abnormal fan noise. Conducted the flap door reset with no effect. Only way to reset is to shut off car for 20 minutes then process repeats. A major safety issue in winter as defrost does not function – major annoyance during the summer. VW dealer not able to replicate because after 20 minutes it resets and takes 40 minutes to demonstrate. VW Dealer replaced Climatron to no effect.

Wife took advantage of Takata airbag replacement appointment to leave 40 minutes early to show them the issue. Sure enough after 40 minutes the problem presents and the dealership says “Huh. You have no air coming through the vents. Just like you have been saying.” Eventually they call Germany or somewhere and the Mother Ship finds a software update for the Climatron that needs to be installed. That was 2 weeks ago. Wife and daughter drove car to Chicago (2 hours each way) with no issues. Looks like we may have found the cause of the illusive Climatron HVAC issue.

Will be taking car to Minneapolis in a couple of weeks and will report back on HVAC.
dallmke is offline   Reply With Quote
Old December 10th, 2019, 18:28   #2
GBrown31
Member
 
GBrown31's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: WNC
Default

Just found this, I am experiencing the exact same problem in our 2015 SEL. Have only had it about 9 months but the problem gets worse the longer we have it. Starts out blowing air like crazy and in about 30 to 40 minutes you can barely feel any movement at the vents but can still hear the fan running. Even having the same issues with the heat now that its colder.
GBrown31 is offline   Reply With Quote
Old December 11th, 2019, 06:52   #3
740GLE
Veteran Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: NH
Default

While we drove out '15 for 3 hours each way this past weekend i haven't noticed a decrease in air flow over time, but do notice temps going from hot to more warm, i chalk it up to the blending funciton and cabin temp reaching set point.

I'll keep and eye on it and see what happens with fans on 3-4 after a 1-2 hour drive. Wife's normal commute is 35-45 min depending on traffic so typically wont surface.

Maybe this would be a good excuse to get that hand held wind meter i've been eyeing for our back packing trips.
__________________
Hers: 2015 Passat SEL (NOS) w/ VW fix and Malone Stage 2.
His: 2017 Alltrack SE, waiting for TSI to TDI conversion kits to be released.
Bought back 2010 Sedan, cog swapper, build date 07/09, BB 6/7/16. 2012 Passat, Roof+Nav, build date 05/12, BB 7/11
740GLE is offline   Reply With Quote
Old December 14th, 2019, 12:36   #4
GBrown31
Member
 
GBrown31's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: WNC
Default

Well the dealer is stumped. Supposed to be researching it and let me know what they find next week. Was told they had not seen one do what mine is doing before.
GBrown31 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Replaced resistor pack fan blows on all speeds but no cold air. el fuego VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 6 March 20th, 2011 16:32
Running fine one min - dead the next WORBC VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 21 April 8th, 2007 11:31
AC compressor running and fan turns = no cold air DaveyUK General VW Discussion 6 July 15th, 2006 09:09
1995 Golf III - Dash fan blows musty smelling air spifflifkin General VW Discussion 2 August 7th, 2003 22:54


All times are GMT -7. The time now is 14:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2017
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
© 1996 - 2017, All Rights Reserved
Page generated in 0.14462 seconds with 12 queries
[Output: 63.53 Kb. compressed to 57.00 Kb. by saving 6.53 Kb. (10.27%)]