www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2016 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You

Order your TDIClub merchandise and help support TDIClub


Go Back   TDIClub Forums > TDI Model Specific Discussions Areas > Audi A3

Audi A3 Discussions area for Audi A3 TDI (2010+ in Canada & the US).

Reply
 
Thread Tools
Old January 4th, 2020, 14:39   #1
benTspanner
Newbie
 
Join Date: Jan 2020
Location: Dumfries and Galloway
Default 2007 BMN Diagnosis thoughts Boost, Intake or EGR?

So,

I recently got a P0401 Exhaust Gas Recirculation (EGR) System: Insufficient Flow Detected.

Stripped and cleaned the EGR but mil light returned on test drive. When I cleared the fault when warm, mil light did not return during several hours of driving until cold start. Then back on.

Cleared the fault again. Did not return

When on the test drive I was on the motorway during heavy rain with cruise control in and hit a patch of standing water which caused the ESP to kick in, cut out the cruise control and drop revs - it did it's job.

Immediately after, MIL light came on and car went into limp mode.

Limp worked for a while - going up hill with some weight in the boot - but then slowly died off, started to cough a bit and finally stalled out on an ext ramp up hill. During this time the DPF load coefficient started to climb quite quickly (ie pressure differential over the DPF) and was up to 54% by the time it stalled out.

The engine would then not restart.

Fault code P0299 - Boost Pressure Regulation: Control Range Not Reached was now logged on VCDS.

So far all I have been able to do is use a vacuum pump to check the turbo vane actuator which appears to be moving freely.

Anybody got any thoughts as to what may have caused the death here? Any ideas on further diagnosis with an engine that will not start?

Thanks in advance
Ben
benTspanner is offline   Reply With Quote
Old January 4th, 2020, 14:42   #2
benTspanner
Newbie
 
Join Date: Jan 2020
Location: Dumfries and Galloway
Default

Sorry Wrong forum I think, I have posted in the mk4 forum instead
benTspanner is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Post Gelled Up Thoughts/Diagnosis help wanted TDI Convert TDI 101 4 February 5th, 2013 12:35
Need thoughts on possible boost leak - low boost, no power, etc... chaloux VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 5 March 23rd, 2011 14:07
Boost hose going to EGR/intake manifold... slpopp VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 20 March 2nd, 2011 11:17
Boost Spike and Diagnosis dataiv VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 34 January 5th, 2007 12:14
EGR / Intake Ckeaning (thoughts and problems) k1rod VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 10 April 27th, 2005 11:00


All times are GMT -7. The time now is 03:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2017
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
1996 - 2017, All Rights Reserved
Page generated in 0.11711 seconds with 13 queries
[Output: 52.65 Kb. compressed to 48.76 Kb. by saving 3.89 Kb. (7.39%)]