www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2016 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You




Go Back   TDIClub Forums > TDI Model Specific Discussions Areas > VW MKVI-A6 Jetta Sedan (~ 2011+)

VW MKVI-A6 Jetta Sedan (~ 2011+) Discussions area for the MkVI (2011+) Jetta sedan. This model was originally codenamed NCS (New Compact Sedan).

Reply
 
Thread Tools
Old February 26th, 2019, 15:13   #1
ky-homelite
Newbie
 
Join Date: Jan 2019
Location: Ashland, KY
Default 2012 Jetta MIL's

New VW owner, have owned the car for approximately 2 months now. 23,500 miles. Saturday afternoon I take the car for a quick errand and the airbag, traction control and tire inflation lights were on the dash. We've had massive rains here the past week or so, so I thought maybe a sensor was wet and acting quirky. Sunday and Monday the car had no MIL's. Get in the car this morning to go to work and all three MIL's are on again. Drove to work, seemed to drive find with no issues the same as it did Saturday. Come out from work this evening and get in to come home, the lights are no longer on.



Could the massive temperature swings (eg. 27 degrees this morning, 61 this evening) or moisture cause these issues? Is there any thing I should check first if the issue keeps persisting?



Thanks for the help ahead of time, I'm new to the world of VW.
ky-homelite is offline   Reply With Quote
Old March 8th, 2019, 14:27   #2
Seansf49
Newbie
 
Join Date: Feb 2019
Location: Rio Rancho
Default

I had the same thing happen recently. Only the TCS and TPMS came on as I pulled out of my driveway. We had some major temp fluctuations so I figured that is what it was as they were off the next time I drove the car. I didn't even reset the TPMS. I'd take it back to the dealership to see what's up. I feel with these Diesels the dealerships are taking a no questions asked policy when it comes to issues. I have a 2012 with 65k for reference.
Seansf49 is offline   Reply With Quote
Old March 9th, 2019, 12:39   #3
SkiBumJH
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Jackson, Wyoming
Default

I recently replaced an ABS sensor. It sets off the other lights as their function depends on the ABS working. Drove it like that for about 4k before the slippery roads made the lack of traction control an issue. Cheap, easy fix at the shop.

Original problem began with water in the well via a pressure washer. Maybe your Rains did start it.
SkiBumJH is offline   Reply With Quote
Old March 12th, 2019, 15:35   #4
ky-homelite
Newbie
 
Join Date: Jan 2019
Location: Ashland, KY
Default

How'd you determine which ABS sensor it was? I need to get a VCDS cable so I can look into this further. As soon as the weather breaks a little bit I'm going to clean the sensors and see if that clears up the issue.



The car has started acting weird sometimes. When I pull out and get on the throttle pretty hard, sometimes it will feel like I've slammed on the brakes without touching them. It's done this three times now. Just randomly...it's weird. That would lead me to think there's an actual issue in the system somewhere. I'm just not personally equipped at this point to self diagnose and repair it.
ky-homelite is offline   Reply With Quote
Old March 14th, 2019, 14:09   #5
dhuddleson
Veteran Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Default

If you have a VCDS cable and software, or even a decent OBD reader that has VW/Audi capabilities, the reader will tell you which wheel sensor is faulty.
__________________
Ottawa, Ontario, Canada
2012 Jetta Highline TDI sedan
2005 Passat GLS TDI sedan (sold)
2003 Jetta GLS 1.8T wagon (sold)
dhuddleson is offline   Reply With Quote
Old March 14th, 2019, 14:27   #6
ky-homelite
Newbie
 
Join Date: Jan 2019
Location: Ashland, KY
Default

Yeah, my reader is probably close to 12 years old. It doesn't have the VW capabilities. Something else strange happened today. Was driving along and the speedometer just dropped down 20mph for 10 seconds or so. Car never slowed down, didn't seem to affect the running or driving of the vehicle. Then it just picked back up like nothing happened and showed the 65mph I was actually driving at. Strange little car!
ky-homelite is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2012 passat wheels and tires on 2012 Jetta Ramairetransam VW MKVI-A6 Jetta Sedan (~ 2011+) 3 March 6th, 2017 18:05
MIL light on 2012 Passat 2012 Farmskis VW Passat Family (NMS and B7) TDIs (2012+) 21 November 18th, 2014 15:16
VW recall 2010 to 2012 Volkswagen Golf and 2009 to 2012 Jetta models polo2883 VW MKVI-A6 Golf family including Jetta SportWagen (~ 2010-2014) 3 October 8th, 2011 10:50
How Serious is MIL? Jetta 03---HELP PLEASE! Santa_Fe TDI 101 0 August 2nd, 2005 20:36


All times are GMT -7. The time now is 01:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2017
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
1996 - 2017, All Rights Reserved
Page generated in 0.10883 seconds with 12 queries
[Output: 72.18 Kb. compressed to 63.34 Kb. by saving 8.85 Kb. (12.26%)]