www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2016 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You

Order your TDIClub merchandise and help support TDIClub


Go Back   TDIClub Forums > VW TDI Discussion Areas > TDI 101

TDI 101 Got a simple/basic TDI question? Are you a newbie (new to the forums). Feel free to post your question here.

Reply
 
Thread Tools
Old October 9th, 2010, 16:42   #1
TDIPOWERMAN
Veteran Member
 
TDIPOWERMAN's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Virginia
Fuel Economy: 50
Default Car Cranks Fast But Doesn't Fire

My ALH cranks fast but doesn't even get a hint of firing.

I read through the no-start thread and checked all the stuff he listed and its all good.

Any suggestions on what else to look for?

thanks!
__________________
cheers! - Tim
Daytona Blue 2000 Jetta TDI
rocketchip 4 -- VNT 17 -- PP520's -- 11mm IP -- G60 flywheel SB stage 2 Endurance clutch -- 2.5" turbo back exhaust -- boost/egt gauges -- Ebay front mount intercooler -- 18" wheels -- Koni/elibach suspension -- -- rebuilt interior/exterior
TDIPOWERMAN is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2010, 17:31   #2
jcrews
Veteran Member
 
jcrews's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Round Rock, TX - VCDS
TDI(s): All gone
Default

Make sure the IP is drawing in fuel. Make sure the engine speed signal is present, and fuel violently sprays out of an injection line when loosened slightly. Visually inspect the IP for leaks.

What was the problem with the starter not working? Interference with the flywheel?
jcrews is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2010, 20:56   #3
Aquaticmind
Veteran Member
 
Aquaticmind's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Wheeling, WV via Athens Georgia via, Bainbridge Is. Wa, via Carbondale IL, via Asheville NC
Fuel Economy: good
Default

Crack an injector and make sure you are getting fuel at the injector. I had a no start situation after a changing the fuel filter. There was fuel in the clear line, but air had gotten in the metal line.
__________________
2003 Wagen, 2" lift, auto front springs, panzer plate, pp520 injectors, RCII+, ASR

Aquaticmind is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2010, 22:06   #4
K5ING
Mega-Miler
 
K5ING's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Location: Krum, TX
Fuel Economy: 46 mixed/51 highway
Default

I really hate to ask this, but when you say that it "cranks fast", do you mean that it cranks at regular speed, or it's cranking faster than normal speed?
__________________

Silver 2001 2 dr. Golf GL TDI 5-speed (original owner)
445,000+ miles and climbing!
SOLD 10/2017 to member alphaseinor. It's in good hands.
DFW TDI List
K5ING is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2010, 22:46   #5
Franko6
 
Join Date: May 2005
Location: Sw Missouri
Default

Check that the fuel shut off on the injector pump is working. Remove the 8mm nut on the top of the shutoff valve. With the key in,the 'run' position, touch the wire to the valve's terminal. You should hear it click to the open position. If not, jumper it. Still no, it's the shutoff switch. More likely it's good. Check your 109 relay.

Other common fault is the nut on the opposite side of the I.P. There is a nut with two flats. Remove... In the part you remove, there is a roll pin that controls excessive pressure in your pump. Push the roll pin back into it's holder. Reinsert.

Other than that, timing, injectors, fuel filter, plugged fuel lines, clogged fuel sensor one-way valve... check thread for 'hard start'.

PM me if you are still stuck.



K5ING...wow, great miles!
__________________
Frank's VW TDI's, LLC
1007 Olive St.
Lockwood, MO 65682
417-232-4634
FranksTDIs@sbcglobal.net

'02 80k grey leather, 99.5 R.I.P 153k
'85A2 NA 375k, '91 A3 290k Always Silver, Always a Jetta
Franko6 is offline   Reply With Quote
Old October 10th, 2010, 05:00   #6
jasonTDI
 
jasonTDI's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Location: Oregon, WI
Fuel Economy: 13.7 c, 12-15 towing hwy. 17-19
Default

Cranks REAL fast.....broken timing belt....
__________________
Jason, Service work available. www.jasonTDR.com
Give a hand,www.akitas.org
jasonTDI is offline   Reply With Quote
Old October 10th, 2010, 10:32   #7
mjhandy
Veteran Member
 
mjhandy's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Kitchener, Ontario
Default

One other thing to check is the anti-shudder. If it's stuck closed, the car won't start.
__________________
Mark J. Handy
HEX + CAN usb
2009 Touareg TDI
2000 Jetta TDI, 568K km, Bye bye

mjhandy is offline   Reply With Quote
Old October 10th, 2010, 14:28   #8
TDIPOWERMAN
Veteran Member
 
TDIPOWERMAN's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Virginia
Fuel Economy: 50
Default

Thanks for the feedback.

The car cranks at normal speed

Still not sure why the car wasn't cranking....... I rolled the car and popped the clutch in 3rd and now it cranks good.

I cracked an injector and fuel just kindof lazily came out of the line so there's the problem then. Do I need to disconnect all of the injector lines to bleed it of air? If I still can't get lots of preassure does that mean my IP is bad?

Thanks Franko6...... If I get the IP working good and it still doesn't start I'll check all that jazz and get back with you.
__________________
cheers! - Tim
Daytona Blue 2000 Jetta TDI
rocketchip 4 -- VNT 17 -- PP520's -- 11mm IP -- G60 flywheel SB stage 2 Endurance clutch -- 2.5" turbo back exhaust -- boost/egt gauges -- Ebay front mount intercooler -- 18" wheels -- Koni/elibach suspension -- -- rebuilt interior/exterior
TDIPOWERMAN is offline   Reply With Quote
Old October 10th, 2010, 16:14   #9
jcrews
Veteran Member
 
jcrews's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Round Rock, TX - VCDS
TDI(s): All gone
Default

The RPM signal is missing, the fuel cutoff valve isn't working, the fuel supply is missing, or the QA is disconnected. After having the entire fuel system disassembled, it bled out enough with the 4 lines loosened in 10 seconds.


It makes me nervous to think that some mystery thing was interfering with the flywheel or pressure plate, and is no longer. If it were me, I wouldn't run the engine before getting to the bottom of that.
jcrews is offline   Reply With Quote
Old October 16th, 2010, 08:38   #10
TDIPOWERMAN
Veteran Member
 
TDIPOWERMAN's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Virginia
Fuel Economy: 50
Default

OK guys I finally had time to work on this.

Antishudder valve is open
The RPM Signal is there
The fuel cutoff valve is working
I took that pressure control thing off and It looked good but I don't know what I'm looking for
There is fuel in the lines

But.......... when I disconnect the lines at the injectors and crank it fuel only dribbles out of the lines.

Any other suggestions?
__________________
cheers! - Tim
Daytona Blue 2000 Jetta TDI
rocketchip 4 -- VNT 17 -- PP520's -- 11mm IP -- G60 flywheel SB stage 2 Endurance clutch -- 2.5" turbo back exhaust -- boost/egt gauges -- Ebay front mount intercooler -- 18" wheels -- Koni/elibach suspension -- -- rebuilt interior/exterior
TDIPOWERMAN is offline   Reply With Quote
Old October 16th, 2010, 08:40   #11
mjhandy
Veteran Member
 
mjhandy's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Kitchener, Ontario
Default

i'm guessing a blocked fuel filter, or maybe the IP. Like i said, just a wild guess.
__________________
Mark J. Handy
HEX + CAN usb
2009 Touareg TDI
2000 Jetta TDI, 568K km, Bye bye

mjhandy is offline   Reply With Quote
Old October 16th, 2010, 09:43   #12
TDIPOWERMAN
Veteran Member
 
TDIPOWERMAN's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Virginia
Fuel Economy: 50
Default

fuel filter is brand new.

How can I check if fuel is coming easily through the lines?
Could it be the fuel sender?

Mabe my IP is bad only has 120k miles on it though.
__________________
cheers! - Tim
Daytona Blue 2000 Jetta TDI
rocketchip 4 -- VNT 17 -- PP520's -- 11mm IP -- G60 flywheel SB stage 2 Endurance clutch -- 2.5" turbo back exhaust -- boost/egt gauges -- Ebay front mount intercooler -- 18" wheels -- Koni/elibach suspension -- -- rebuilt interior/exterior
TDIPOWERMAN is offline   Reply With Quote
Old October 18th, 2010, 14:43   #13
TDIPOWERMAN
Veteran Member
 
TDIPOWERMAN's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Virginia
Fuel Economy: 50
Default

Ok. I filled a container with diesel and connected lines from there straight to the fuel filter (brand new). When I try to bleed the lines, fuel only dribbles out of the lines. Is this normal? You said before that it sprays violently out of the lines normally..... is that like spraying all over the engine?
__________________
cheers! - Tim
Daytona Blue 2000 Jetta TDI
rocketchip 4 -- VNT 17 -- PP520's -- 11mm IP -- G60 flywheel SB stage 2 Endurance clutch -- 2.5" turbo back exhaust -- boost/egt gauges -- Ebay front mount intercooler -- 18" wheels -- Koni/elibach suspension -- -- rebuilt interior/exterior
TDIPOWERMAN is offline   Reply With Quote
Old October 18th, 2010, 14:46   #14
fase2000TDI
 
Join Date: Aug 2005
Location: RI, USA 401-919-0466
Fuel Economy: 52, 45 38
Default

Is this post timing belt or just a random occurance?


edit: I thought you meant it cranked faster than normal. I'd have said it was indexed wrong if a timing belt was recently performed.
__________________
TDI service available - timing belts, clutch jobs, cv joint rebuilds, engine rebuilds, maintenance, low power diagnosis, suspension. DSG service $180 Have CAN VCDS for CR TDI's PM here, call or email JeremyTDI@yahoo.com (401)-919-0466 Quotes available, very fair rates

Last edited by fase2000TDI; October 18th, 2010 at 14:49.
fase2000TDI is offline   Reply With Quote
Old October 18th, 2010, 14:48   #15
TDIPOWERMAN
Veteran Member
 
TDIPOWERMAN's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Virginia
Fuel Economy: 50
Default

happened after swapping engine.
__________________
cheers! - Tim
Daytona Blue 2000 Jetta TDI
rocketchip 4 -- VNT 17 -- PP520's -- 11mm IP -- G60 flywheel SB stage 2 Endurance clutch -- 2.5" turbo back exhaust -- boost/egt gauges -- Ebay front mount intercooler -- 18" wheels -- Koni/elibach suspension -- -- rebuilt interior/exterior
TDIPOWERMAN is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2017
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
1996 - 2017, All Rights Reserved
Page generated in 0.17174 seconds with 10 queries
[Output: 126.04 Kb. compressed to 104.26 Kb. by saving 21.78 Kb. (17.28%)]