www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2016 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You

Order your TDIClub merchandise and help support TDIClub


Go Back   TDIClub Forums > Forum and Web Page Info > TDIClub and TDIClub Forum News, Issues, Problems and Suggestions

TDIClub and TDIClub Forum News, Issues, Problems and Suggestions This is the place for updates on the website and forums. This is also the spot for forum questions, comments, ideas, gripes, requests, etc. This forum is NOT for posting problems about your car. Non-topic posts will be moved or removed.

Reply
 
Thread Tools
Old March 31st, 2019, 21:51   #1
Aztdi
Newbie
 
Join Date: Mar 2019
Location: Arizona
Default Cranks but doesn't start on it's own or run well

I have a 2000 vw Jetta TDI. Recently was installing a ccv catch can. And I assume I caused a source of oil to enter the combustion chamber cause when I got up to 3.2k rpm the engine took off. And I could only stop it by turning the key off, lucky it stopped. I topped off oil and drove low rpm home after putting the ccv back to stock. But when I got about a block away from home I hit a higher rpm and it happened again. And this time a clack time noise was heard then I couldn't get it started. My first assumption was timing belt/ tension. So I reset timing from scratch setting crank, cam, and IP by the book. Afterwards I was about to get my engine running but air bubbles come through the clear line. And running it acts like a misfire almost and runs rough. I tried bleeding the air by cracking the lines at the injectors. And I get a decent squirt from each line. But still starting, its like it has to build pressure before it starts then I have to play with it to keep it running. Till it will idle on its own and even then it runs rough. Also white smoke is constantly coming from the tailpipe but there was quite a bit of oil in the inner cooler and the exhausts is probably just as coated. does anyone have suggestions on what could be my problem. Considered getting the pump tested but the only local facility wants 900$. And just got a compression gauge to check compression but the battery died so thats on hold till I get a new battery. Any other idea? Specs to check vacuum on lift side of the IP?

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
Aztdi is offline   Reply With Quote
Old April 1st, 2019, 05:10   #2
Tdijarhead
Veteran Member
Default

So when you reset the timing was it off or did everything line up properly?
Tdijarhead is online now   Reply With Quote
Old April 1st, 2019, 06:25   #3
Aztdi
Newbie
 
Join Date: Mar 2019
Location: Arizona
Default

I want to say it was off a hair. Because I couldn't get everything to line up without completely starting from scratch. I had the IP and crank locked but u couldn't get the cam locked without removing tension and the cam pulley.

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
Aztdi is offline   Reply With Quote
Old April 8th, 2019, 15:34   #4
1854sailor
Resident Curmudgeon
 
1854sailor's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Baltimore, MD
Fuel Economy: Great!
Default

This is NOT the Forum for asking questions about your car. You will get a better response if you post in the correct Forum for your car.
__________________
Never wrestle with pigs. You both get dirty and the pig likes it.
-George Bernard Shaw
1854sailor is offline   Reply With Quote
Old April 8th, 2019, 18:08   #5
phaser
Veteran Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Oregon
Fuel Economy: 50 MPG B-20
Default

Quote:
Originally Posted by Aztdi View Post
I have a 2000 vw Jetta TDI.

http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=133920


.
__________________
2004 Jetta BEW 5M - 490k - 50 mpg / Fuel B-20 / Fuel Filter - Cat IR-0750 /
Oil Filter - Hengst / Oil - Schaeffer Supreme 9000 5W-40 /
Bypass Filter EaBP100 /
Air Filter - EaA208
/ Transmission Oil - VW G50
phaser is offline   Reply With Quote
Old April 8th, 2019, 18:12   #6
Aztdi
Newbie
 
Join Date: Mar 2019
Location: Arizona
Default

Quote:
Originally Posted by 1854sailor View Post
This is NOT the Forum for asking questions about your car. You will get a better response if you post in the correct Forum for your car.
New to this forum. And miss posted this. I have posted it in the right section. But I can't take it down from here so excuse me for my mistake.

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
Aztdi is offline   Reply With Quote
Old April 10th, 2019, 14:44   #7
BobnOH
not-a-mechanic
 
Join Date: May 2004
Location: central Ohio
Fuel Economy: 50/45/35
Default

This forum is for forum issues, forum problems, doesn't see much traffic.
I might suggest you post a third time here- VW MKIV-A4 TDIs

Heavy traffic, most germane to your issue.
BobnOH is online now   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine died while driving, cranks, doesn't start relumalutan VW MKV-A5 Golf/Jettas 5 April 17th, 2017 05:01
TDI doesn't want to start/run kinewman TDI 101 22 September 23rd, 2016 16:38
Car Cranks Fast But Doesn't Fire TDIPOWERMAN TDI 101 68 November 4th, 2010 05:56
different car engine cranks and cranks wont start dneuman TDI 101 7 June 9th, 2010 17:51
2002 TDI Wont Start (cranks over but wont run) snocrossmechanic VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 8 October 29th, 2005 16:15


All times are GMT -7. The time now is 10:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2017
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
1996 - 2017, All Rights Reserved
Page generated in 0.14794 seconds with 13 queries
[Output: 81.95 Kb. compressed to 71.59 Kb. by saving 10.36 Kb. (12.65%)]