www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2016 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You

Order your TDIClub merchandise and help support TDIClub


Go Back   TDIClub Forums > VW TDI Discussion Areas > TDI 101

TDI 101 Got a simple/basic TDI question? Are you a newbie (new to the forums). Feel free to post your question here.

Reply
 
Thread Tools
Old September 30th, 2011, 18:13   #1
Naimanator
Veteran Member
 
Naimanator's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Davis, CA
Default Odd limp mode encounter on road trip.

So, earlier this week I completed a cross country road trip from California to Michigan. While I was on the trip I had something strange happen and I'm wondering if anyone else has experienced the same...

I'm driving on the freeway at night with the cruise set at 80 mph. Out of nowhere, there's semi-tread on the road directly in front of me and I have no time to react before I hit it straight on. It made a hell of a thump under the car so I thought it would be a good idea to give the brakes a good test to make sure everything was still connected. I test the brakes, they work fine, so I try to accelerate back up to 80 but the car won't go any faster than 75. I pull into the next rest area, noticing at a stop sign along the way that the car has absolutely no torque and no turbo whine. I shut the car off, got underneath, looked around, expecting to find a cracked charge pipe or something. Nothing. I start the car back up, the turbo is back, and everything is fine.

The best I can figure is that hitting the semi tread freaked out one of the airbag collision sensors enough to put the car into limp mode but not deploy the airbags....

Anyone ever experienced anything like this before? Any input?
__________________
2002 Golf GLS TDI 5-SPD~101k miles (Silver)
Mods:
RC2, Koni FSD's,
OMI, EGR Delete, 5 Brake Light Mod, DRL's Gone, Evolution Atlas Skid Plate, Coolant Migration Mod, Ventectomy.
"The Enrichment Center is required to remind you that you will be baked, and then there will be cake."
Naimanator is offline   Reply With Quote
Old September 30th, 2011, 18:27   #2
the*rogue
Member
 
the*rogue's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Davenport, IA
Default

Any CEL?

What's your avatar, some kind of time, distance, shielding thing?
the*rogue is offline   Reply With Quote
Old September 30th, 2011, 18:33   #3
Naimanator
Veteran Member
 
Naimanator's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Davis, CA
Default

Well, if there was a CEL triggered it was hidden by the constant CEL telling me that I need to replace my GP harness....

I forget what the avatar is; some random photo I grabbed from the Internet at one point in time.
__________________
2002 Golf GLS TDI 5-SPD~101k miles (Silver)
Mods:
RC2, Koni FSD's,
OMI, EGR Delete, 5 Brake Light Mod, DRL's Gone, Evolution Atlas Skid Plate, Coolant Migration Mod, Ventectomy.
"The Enrichment Center is required to remind you that you will be baked, and then there will be cake."
Naimanator is offline   Reply With Quote
Old September 30th, 2011, 18:43   #4
the*rogue
Member
 
the*rogue's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Davenport, IA
Default

I have not experienced it, could be a somewhat loose connection on either the MAF or MAP sensors. (Both are used by the ECU to calculate whether or not to kick you into limp mode.)

Certainly not limited to these only. If no subsequent limp mode I'd say nothing to worry about. (except winter coming with a GP problem -

Andy
the*rogue is offline   Reply With Quote
Old October 1st, 2011, 06:36   #5
harry3
Veteran Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: wisconsin
Default

I wonder if the vacuum hose was knocked off the actuator.
harry3 is offline   Reply With Quote
Old October 1st, 2011, 11:33   #6
Naimanator
Veteran Member
 
Naimanator's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Davis, CA
Default

Quote:
Originally Posted by harry3 View Post
I wonder if the vacuum hose was knocked off the actuator.
Nope. If you read my original post, I found nothing knocked off and everything was fine after cycling the ignition.
__________________
2002 Golf GLS TDI 5-SPD~101k miles (Silver)
Mods:
RC2, Koni FSD's,
OMI, EGR Delete, 5 Brake Light Mod, DRL's Gone, Evolution Atlas Skid Plate, Coolant Migration Mod, Ventectomy.
"The Enrichment Center is required to remind you that you will be baked, and then there will be cake."
Naimanator is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Odd Happening This Morning...Limp Mode? scottisha VW MKVI-A6 Golf family including Jetta SportWagen (~ 2010-2014) 13 July 27th, 2011 10:50
Limp Mode after hitting bump in road. Help! 02PSDV8 TDI 101 2 June 24th, 2008 12:14
Odd limp mode problem. Overboost code, but I'm not overboosting. Kevinski4 TDI Power Enhancements 16 January 10th, 2008 13:24
Limp Mode - Very Odd TDIPASSATGUY VW B5 Passat TDIs 7 August 29th, 2007 21:22
Odd whine and consequent 'limp mode' Nescionomine VW MKIV-A4 TDIs (VE and PD) 1 February 4th, 2004 10:59


All times are GMT -7. The time now is 02:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2017
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
1996 - 2020, All Rights Reserved
Page generated in 0.13898 seconds with 11 queries
[Output: 76.13 Kb. compressed to 66.75 Kb. by saving 9.38 Kb. (12.32%)]