www.tdiclub.com

Economy - Longevity - Performance
The #1 Source of TDI Information on the Web!
Forums Articles Links Meets
Orders TDI Club Cards TDIFest 2016 Gone, but not forgotten VAG-Com List Unit Conversions TDIClub Chat Thank You

Order your TDIClub merchandise and help support TDIClub


Go Back   TDIClub Forums > VW TDI Discussion Areas > OBD Scanners

OBD Scanners Discussions on using On Board Diagnostic (OBD) scanners/ Diagnostic Equipment related to TDIs

Reply
 
Thread Tools
Old February 26th, 2020, 15:07   #1
gbrandt
Veteran Member
 
gbrandt's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Fuel Economy: 64/50/37
Default VCDS Works but ScanGauge does not

Hi,

I have an ASV 1.9 TDI installed in my Vanagon (T3). I have a scangauge that simply will not connect to the ECU. Actually I have two, one much newer than the other and they both do not connect.

I have a VCDS (Vag-com) that connects perfectly well.

My used pins on the OBDII connector are 4, 7, 15 and 16

I have tried forcing KWP protocols with no success. Any idea on what may be going on?

Thanks,
Gregor
gbrandt is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2020, 02:41   #2
Rxfire
Veteran Member
 
Rxfire's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Dripperley-Blanco Triangle, TX
Fuel Economy: 41-44 at 75 mph w/ no a/c
Default

I fried a ScanGuage hooking up to a TDI with an aftermarket radio in it. Do your ScanGuages work on other cars? Mine would not work at all after that incident.
__________________
2 each 2003 GLS Jetta Wagons (White/tan leather and White/black leather), 5 speeds, Panzer plates, roof rack cross bars (hers), homelinks, 520 nozzles, ventectomies, trailer hitch (mine), VR6 front springs (hers); 1 inch lift kit w/ESP (mine) 1985 Isuzu P'up NA Diesel
Rxfire is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2020, 10:53   #3
gbrandt
Veteran Member
 
gbrandt's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Fuel Economy: 64/50/37
Default

The scangauges do work on other vehicles.

I am now thinking that it's the missing ground on pin 5.

Someone has also told me that switched power to pin 1 is also required but I see no evidence for this elsewhere.
gbrandt is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2020, 12:30   #4
oilhammer
Certified Volkswagen Nut Vendor
 
oilhammer's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: St Louis
Fuel Economy: fantastic
Default

I do not have any help for you other than to say (and you probably already knew this) that VCDS uses the native VAG protocols and connections at the DLC. A Scangauge (or any other generic OBD2 device) will only use the generic part of the DLC.

This may help you decipher what you need and what is missing:

https://en.wikipedia.org/wiki/On-boa...stic_connector
__________________
oilhammer
www.cardocautomotive.com
oilhammer is online now   Reply With Quote
Old February 27th, 2020, 13:20   #5
gbrandt
Veteran Member
 
gbrandt's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Fuel Economy: 64/50/37
Default

Quote:
Originally Posted by oilhammer View Post
I do not have any help for you other than to say (and you probably already knew this) that VCDS uses the native VAG protocols and connections at the DLC. A Scangauge (or any other generic OBD2 device) will only use the generic part of the DLC.
This may help you decipher what you need and what is missing:
https://en.wikipedia.org/wiki/On-boa...stic_connector
Ok, I can see the VW used pin 1 for switched power, but odds are very good the ScanGauge would not use that since the ScanGauge is a universal product. I'm putting my money on grounding pin 5. Will update after I've done that.

Gregor
gbrandt is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[VCDS] N/A displayed in mesure block (and so on TDI grap) but advanced mesure works ! bigboss59400 OBD Scanners 3 November 28th, 2015 14:25
WTB: VCDS and FS: Scangauge II Slowrvr Ontario 11 August 1st, 2013 08:46
VCDS No response from Contoller, but SnapOn code reader works AARodriguez Corp. OBD Scanners 13 December 15th, 2012 18:20
HELP: New Macbook Pro 2012 (USB 3.0) + VCDS + Fusion no longer works SFHGolfTDI OBD Scanners 22 November 11th, 2012 14:57
ScanGauge and VCDS question AndyBees OBD Scanners 0 September 21st, 2011 08:05


All times are GMT -7. The time now is 03:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright - TDIClub Online LTD - 2017
Contact Us | Privacy Statement | Forum Rules | Disclaimer
TDIClub Online Ltd (TDIClub.com) is not affiliated with the VWoA or VWAG and is supported by contributions from viewers like you.
1996 - 2017, All Rights Reserved
Page generated in 0.14712 seconds with 13 queries
[Output: 70.89 Kb. compressed to 62.82 Kb. by saving 8.07 Kb. (11.39%)]