View Single Post
Old January 11th, 2019, 08:14   #1
jesus_man
Veteran Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Illinois
Default Culprit of intermittent engine shut down on cold starts?

So his scenario has happened twice while under my ownership. The first time to my wife as she was attempting to take her parents to the airport and second time was yesterday to me.

I had used the car to run the kids to school, get some errands ran, and return home; about a 45 mile adventure. Temps that morning were fairly cold; in the high 20's, but there were no hints of issues.

Early that afternoon I get in the car to go get the kids from school, temps now in the 30's. I started it normally, but it ran rough for a second then died. hmmm. So I turn off the key, and cycle it back on and allow the glow plugs to do their thing for about 5 seconds and I start it again. It takes about 5 seconds of cranking before it fires. Still running rough, I begin to back out of the driveway. As I switch from R to D, the car dies again. I restart again after more than normal cranking; puzzled as to what is going on. There is no CEL or any indication on the dash. I restart again, this time backing into the driveway, popping the hood and not seeing anything that would seem to cause issues. The engine appears to be running normally again on this startup. So I close the hood, say a little prayer and head out. The car ran normally from there on. This morning, temps in the low 20's I feared it may not start but it did normally and ran great.

I'd love any advice. I do have VAG-COM, but am a very novice user. I have owned the car 11 months and I did not get any service history. I am at 112k miles and I know the timing belt R&R is around the corner. I have changed the oil regularly with the right stuff from idparts.com and am making plans to replace the fuel filter.

Thanks!
__________________
2010 JSW TDI DSG in gray with black interior

2009 JSW TDI DSG - sold back to VW
2002 VW Passat Wagon, 6spd, silver Family hauler! - Euro Spec

2006 Jetta TDI Bought 6/25/06 (traded in 10/2009 @ 43mpg
jesus_man is offline   Reply With Quote
 
Page generated in 0.08387 seconds with 8 queries
[Output: 16.17 Kb. compressed to 14.66 Kb. by saving 1.51 Kb. (9.33%)]